Hvad er Jambo Shule

Aktuelle Jambo projekter 2018

 

Hjælp til skolegang.

 

 

De unge på kostskole

 

Siden 2011 har vi støttet seks unges skolegang i Kisiiprovinsen i Kenya. I år vinkede vi farvel til én af dem, da vores elever ved sidste års afsluttende eksaminer i grundskolen præsterede én af Kenyas højeste karakterer. Vi kunne derved sikre hendes skolegang gennem programmet Wings To Fly under Equity Bank, hvilket vil give hende den bedste skolegang i high school og senere en universitetsuddannelse.  

 

Tilbage har vi fem håbefulde elever. Tre fortsætter på high school, mens én blev færdig med grundskolen sidste år og nu ser frem til sit første år på high school. Den sidste starter på teknisk skole og har valgt et kort computerkursus inden den fireårige udannelse i Social Work & Community Development.

 

 

 5A8A127E-46DD-4B4C-82F0-E78991464C50

 

Hjælp til selvhjælp.

 

Nye senge

Ved sidste års besøg på børnehjemmet Jogoo Children Center i Kisii, konstaterede, vi at børnehjemmet havde stort behov for nye senge. Flere køjesenge var brast sammen, og det var svært at finde sovepladser nok til børnehjemmets 140 børn.

 

Via fondsansøgninger, banko og salg af børnebog sikrede vi midler til, at børnehjemmet kunne få doneret elleve køjesenge i tre etager med tilhørende madrasser og specialsyede beskyttelsescovers, så madrasserne kan holde mange år i fremtiden.

Det var en glædens dag blandt især børnene, da sengene blev leverede, og små smilende ansigter hjalp håndværkerne med til at få bugseret sengene på plads på sovesalene.

 

DC1C61BE-1502-4116-99B8-5BE1F39EA97C

 

 

Der danses på livets løs

Siden oktober 2017 har Jambo Shule støttet et børnedanseprojekt i Mukuru Lunga Lunga-slummen i Nairobi. Det primære formål er, at dansen skal motivere de unge, så problemerne derhjemme glemmes for en stund, og så fristelserne i bandemiliøet ikke opstår. Vi fik syn for sagen, da vi besøgte projektet i januar, og vi blev blæst bagover af al den positive energi, der strømmede ud fra danselokalet. Her mødtes høj som lav i en fælles passion om at blive den nye John Travolta. Det var dog ikke kun sjov og ballade, for når der er overskud i projektets pengekasse, bliver der uddelt skolematerialer, som børnenes forældre har svært ved at finde penge til.

 

dans

 

 


Januar 2018

 

Midler fra medlemmer og private donationer støtter fire pop-up projekter;

 

1: Indkøb af madvarer til et mindre børnehjem i Kawangware-slummen i Nairobi.

 

2: Nye gynger på børnehjemmet Jogoo Children Center i Kisii.

 

3: Legedag på børnehjemmet Jogoo Children Center i Kisii.

 

4: Dekorering af sansevæg på Kisii Primary School.

 

 

 

 

 


 

 

2017

Vi leger videre...

Sidste år fik vi erfaring med at bygge sanselegeplads i Kawangwareslummen i Nairobi, hvor vi tydeligt kunne se, hvor glade slummens børn blev for den nye slags legeplads, hvor de kunne udfordre deres motorik.  

På vores tidligere besøg i Kisii regionen havde vi stødt på to steder vi gerne vil hjælpe, og derfor brugte vi året på at søge midler til at lave sanselegepladser:

Autism unit enhed under Kisii Primary School, der i år fik en sanselegeplads, specielt tilpasset børn med specielle behov, og muligheden for at aktivere deres sanser.

Jogoo Children Center der rummer 140 forældreløse børn og unge i alle aldre, og en del af dem er børn med specielle behov, for at styrke deres motorik.

 

ki

 


Pop Up Projekter.


Sidste år holdt Musicalbaren My Fair Ladies banko til fordel for Jambo Shule. Det blev til lidt over 10000 kr, og sammen med et par private donationer lancerede vi i år et nyt koncept pop-up projekter. På vores vej i Kenya møder vi mange ting som er værd at støtte, og derfor tog vi i år disse midler med, for at hjælpe her og nu, når vi kom frem.

Det blev til :

Nyt tag på ung kvindes hus, hvor regnen væltede ind.

Ung dreng fik behandlet betændt ben på hospitalet.

Ung dreng fik behandling for brækket arm på hospitalet.

Babyrum på Jogoo Children Center blev restaureret og dekoreret med hjemmehæklede uroer doneret fra Danmark.

Ny tavler til klasseværelser på skole i Kisii.

Børnehjem i slummen fik hjælp til seks måneders forbrug af mad mm.

pop


 


 

Hjælp til Skolegang

Syv unge sponserbørn i skole.

Siden Jambo Shules fødsel har vi sendt seks børn i skole i Kisii regionen, og de sidste år har vi hjulpet en 17-årig ung mand til skolegang i Kawangwareslummen i Nairobi.

De er alle blevet til unge selvstændige menesker med drømme og ambitioner. To af dem går i 8. klasse på primary School, og resten er på forskellige klassetrin på High School.

 

sp

 


2016

Når legen er god ..

 

De sidste tre år har vi renoveret skolen i Kawangware-slummen, og det sidste, vi manglede, for at skolen kunne komme helt på fode igen, var en ordentlig legeplads. Derfor var glæden stor, da vi fik bevilget 10.000 kr. fra Erik Thunes Legat til en ny legeplads, der også skulle kunne bruges af skolens handicappede børn. Vi genbrugte de gamle elementer og søgte derudover inspiration fra danske sanselegepladser. Efter nogle gode dage med lokale håndværkere står legepladsen nu klar til brug.

 

Legepladsen er nu Kawangware-slummens største, og den bliver brugt flittigt. Udover skolens egne børn kommer der også børn fra naboskolen og holder nogle af deres frikvarterer på legepladsen. Om eftermiddagen og i weekender sniger slummens lokale børn og unge sig ind til et "frikvarter" fra dagligdagen.''

 

 Da vi skulle planlægge vores nye legeplads, stod det klart, at vi måtte få bygget nogle sansegynger, som er specielt gode til handicappede børn. Den slags gynger er dog ikke ”hyldevarer” i Kenya, så vi måtte få dem produceret på en specialsmedje i Nairobi og derefter få en lokal håndværker til af flette bundene. Vi var spændte på, hvordan børnene tog imod dem, men der var ingen tvivl. Der var gang i gyngerne fra morgen til aften, og når skolen blev lukket om eftermiddagen, så vi også skolens 70-årige portvagt tage sig en gyngetur. 

 

NXSWC5DDJRSXKOPJ


Skolekøkkenhave
Der er mange munde, der skal mættes på en skole i slummen, og tit er skolemaden det eneste måltid, et barn får om dagen. Alleved, at hvis man er sulten, er der ikke megen energi til indlæring, og derfor lavede Jambo Shule med hjælp fra Okios Fonden i år en urban køkkenhave bag skolen.

Vi startede projektet med at bygge et betonfundament til de store vandtanke og få installeret et regnvandsanlæg med to store tanke á 5000 liter. Derefter gik det store arbejde med at få lavet de store plastsække, som selve køkkenhaven består af. En kerne af grus i midten af sækken skal hjælpe med at fordele vandet jævnt ud i blandingen af jord og gødning. Sækkene var dobbelt så store som beregnet, men alligevel lykkedes det os at få i alt 18 sække bygget i køkkenhaven.

Arbejdet viste sig at være hårdt, så vi hyrede nogle unge mænd til at lave blandingen og fragte det om bag skolen, hvor der var blevet lavet plads til projektet. Mødrene til børnene på skolen stod desuden klar til at assistere med at opbygge plantesækkene samt plante kål, spinat, søde kartofler, løg og peber.

Da Urban Garden er en del af den kenyanske politik om at prøve at få lokalbefolkningen til at kunne brødføde sig selv i slumområderne, fik vi assistance og rådgivning fra Ministry of Agriculture, der skulle sikre sig, at projektet overholdt alle gældende krav. Mødrene på skolen udviser allerede stor glæde ved at bruge den urbane køkkenhave. 

IMG 2836

IMG 2835


Når vi hjem fra skole går
Efter én af vores lange dage i slummen, da vi var på vej til den lokale bus, blev vi genkendt af én af eleverne fra skolen. Han gik med en større pige, der inviterede os hjem, så vi kunne møde resten af familien. Kort tid efter sad vi i en meget lille lejlighed med to små værelser på ca. 20 m2 i alt. Her viste det sig, at der boede en kvinde, som har viet sit liv til at hjælpe børn i slummen. Hun driver et mindre børnehjem med spartansk hjælp fra regeringen. Pt. bor der 18 børn i alle aldre, og der var stort set børn over alt, men her var kærlighed og husrum til alle. Vi havde hjemmefra fået 1.000 kr. fra et medlem med beskeden om at finde et godt projekt til dem, og hurtigt stod det klart for os, at dette var projektet. Vi tog dem med i det lokale supermarked, hvor hun fik lov til at handle mad for de 1.000 kr. Senere lavede Bob en lynindsamling med hjælp fra venner og bekendte, så vi også kunne hjælpe med tøj, legetøj og madrasser. 

IMG 2842


Komfurdonationer til slummen
I november måned sidste år lavede Jambo Shule en miniindsamling, hvor man for ganske få penge kunne donere et komfur til de mødre, der har børn på vores handicapcenter i slummen. Samtidig ville man støtte vores gruppe af unge, der har fået en ny fremtid ved at lære at lave disse komfurer.

Der kom lidt over 100 donationer, langt over det antal af mødre, vi har på centret. Derfor valgte vi at donere et komfur pr. husstand, der har barn på centret. De sidste komfurer blev efter aftale med donorerne givet til gruppen af unge, der producerer komfurerne, der så kan give dem videre til de rette trængende.

IMG 2777


Perlekursus
Næsten alle mødrene på vores handicapcenter har svært ved at passe et arbejde, da de skal tage sig af deres handicappede børn. Det er desværre mere reglen end undtagelsen, at fædrene til børneneer stukket af, når det går op for ham, at han har fået et handicappet barn. Derfor lancerede Jambo Shule et nyt projekt, hvor mødrene lærte at lave de traditionelle perlesmykker, der ikke kun sælges til turister, men også til lokalbefolkningen.

Selve kurset varede tre dage, og nu hvor kvinderne har lært teknikken bag , er det op til dem selv at sælge deres produktioner og skabe sig en lille forretning ud af det. 

IMG 2833


 

Gensyn med Jambo-børnene
Jambo Shules første projekt var at sætte forældreløse og udsatte børn på kostskole i Kisii-provinsen. Selvom vi i dag har mange andre projekter, starter vores januartur altid med at sende vores børn i skole. Det kenyanske skoleår starter i januar, og det er med spænding, at vi hvert år drager afsted for at gense disse børn, for hvor store er de blevet siden sidst, hvad drømmer de om, og hvordan klarer de sig i skolen? Svarene er dog stort set de samme hvert år; de er skudt i vejret, og det er svært at blive ved med at kalde dem ”børn”. De klarer sig alle glimrende i skolen, og på det personlige plan er det tydeligt at se, at de er ved at blive selvstændige mennesker. Vi fik sidste år en ny elev på dagsskole i Nairobi, og også han klarer sig glimrende på alle fronter. Vi kan kun være stolte og glæde os til et gensyn med dem til næste år. 

 

 


Hjælp til Violet.

r vi skal til Kenya, får vi hvert år en donation, som er tiltænkt Violet i Kisii. Violet er teenager og enlig mor til en lille pige, og samtidig er hun værge for et af vores kostskolebørn. Violet bor i sine afdøde forældres hus, som Jambo Shule de sidste år har restaureret med nyt tag, døre og møbler. Vi tog hende med på det lokale marked, hvor hun fik lov til at købe ind til familen. Udover mad blev det til en lille tønde til opsamling af regnvand, en stor vaskebalje samt tøj til hele familien.

 

vi

 


2015

Renovering af Kawangware Nursery School
Jambo Shule fortsatte i år renoveringsarbejdet efter brand på Kawangware Nursery School, der ligger midt i Kawangware slummen, Nairobi Kenya. 

Skolen fungerer som et social omdrejningspunkt for slummens beboere med mange aktiviteter, både for børn og voksne. Skolen der har eksisteret i 57 år ejes og drives af lokalbefolkningen og det var et stort tab da skolen brændte for tre år siden. Tre af skolens klasseværelser blev ubrugelige, da et defekt solcelleanlæg antændte taget og branden ødelagde betongulv og inventar.

Sidste år renoverede Jambo Shule det mindst beskadigede lokale og donerede møbler til lokalet. I år kunne vi gå skridtet videre og hive resterne af taget ned på de to sidste klasselokaler, og udskifte det med et helt nyt tag. Vi fik malet og klargjort det ene klasselokale så det står klar til et aktiveringscenter, og i det klasselokale hvor branden opstod, fik vi banket alt pudsen af væggene og gulvet og udskiftet det med nyt, så nu står alle skolens fem klasselokaler klar til brug, til glæde for slummens beboere.

'

IMG 0935

 


Aktiveringscenter for slummens handicapede børn
I forbindelse med vores arbejde med John Kariuki Ngethe har vi mødt en gruppe handicappede børn. Gruppen, der bor i kawangwareslummen, består af 50 børn, hvis handicap er alt fra autisme, blindhed, døvhed, stumhed, fysiske hjerneskader og udviklingshæmmede. Undervisning af handicappede børn i Kenya er et sjældent syn, og børn og unge med særlige behov, har ofte meget begrænsede muligheder for udvikling. John er en del af Kawangware Urumwe Youth Group, der arbejder for menneskerettigheder og kæmper for bedre levevilkår i slummen for bl.a. handicappede børn. På denne måde kæmpes der for, at børnene bliver en del af samfundet på lige fod med andre kenyanske børn og unge.

Jambo Shule har i år startet et lille projekt i slummen for disse børn. Målet er aktivering og undervisning af børnene, og undervisningen gennemføres i ånden "hjælp til selvhjælp". Derfor har vi lavet et aktiveringscenter i et lokale på Kawangware Day Nursery Community School. Lokalet er installeret med legehjørne, med speciel legetøj til aktivering af handicappede børn, og ikke mindst 18 kilo Lego, doneret af LEGO Foundation, lokalet har også område for træning af børnenes gang og motorik. For at projektet med tiden kan blive selvfinancerende har vi installeret en lille internet-café, der via brugerbetaling, kan generere indkomst til projektet.

Projektet indebærer også en støttegruppe til forældrene, hvor de via internet-caféen kan søge oplysninger og støtte om, hvordan det er at have et handicappet barn samt hjælpe hinanden med pasning og undervisning af hinandens børn, når det er tiltrængt.

Jambo Shule lavede også en oplysningskampagne i januar for slummens beboere hvor de blev oplyst om at handicappede også har ret til skolegang.

 

IMG 1054

 


Info
Da internettet også er begyndt at blive dagligdag for unge i Kenya, har vi valgt at beskytte vores børn ved ikke at fortælle alt for personlige historier på internettet. Vil du vide mere, er du velkommen til at spørge os, og du kan også få mere info ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.